Opleidingen en trainingen

Opleidingen met baanintentie

Workshops
Vrachtwagenchauffeur C/CE (met baanintentie)

Limburg ligt centraal in het knooppunt Antwerpen- Roergebied, tussen Ford Genk en Nedcar en Daf Eindhoven. Per etmaal rijden er 28.000 vrachtwagens over de Limburgse wegen. Maas groep werkt voor dit project samen met bedrijven die ofwel groeiend zijn ofwel aangeven met enige regelmaat behoefte te hebben aan nieuwe medewerkers. Dit netwerk van bedrijven wordt voor dit project gecombineerd met het netwerk van bedrijven van de opleider. Maas groep BV biedt deze opleiding tot vrachtwagenchauffeur met baanintentie aan.

Maas groep BV: Maas groep BV heeft ruime ervaring in het omscholen van werkzoekenden en gedeeltelijk arbeidsgeschikten. In dit kader werken wij samen met de uitkerings-instanties, opleidingsinstituten, arbodiensten en re-integratiebedrijven.Doel van de opleiding

Allereerst het behalen van het chauffeursdiploma.

Dit diploma bestaat uit 2 vakken te weten: Verkeer & Techniek en Administratie.

Daarna het behalen van het vrachtwagenrijbewijs C/CE.

Het einddoel is voor minimaal 6 maanden te werken als Vrachtwagenchauffeur.

Deze opleiding biedt de cursist een brede basis waardoor hij/zij in staat is het beroep van Vrachtwagenchauffeur succesvol uit te voeren.

Kernkwaliteiten hierbij zijn:

 • kennis van (verkeers)wet en regelgeving;
 • veilig rijden;
 • verantwoordelijkheidsgevoel.


Doelgroep

Iedereen die interesse heeft in het beroep van Vrachtwagenchauffeur en die voldoet aan het hierna beschreven instroomprofiel.

Opleiding Vrachtwagenchauffeur C/CE

De duur van de opleiding is afhankelijk van de duur waarvoor men kiest en de wachttijd bij CBR. De opleiding kent de volgende twee varianten:

Spoedopleiding (10-12 weken)
Normale opleiding (18-22 weken)

De opleiding tot vrachtwagenchauffeur wordt gegeven door een gecertificeerde instructeur.

De praktijk bestaat uit 2x28 praktijklessen van 1 uur. Aan de opleiding kan, afhankelijk van de keuze van de werkgever, een proefplaatsing van drie maanden worden gekoppeld.Korte inhoud van de theorie

Onderstaande onderwerpen komen tijdens de opleiding aan bod:

 • Verkeer ( 8 x 1½ uur lesuur)

Hier wordt behandeld alle stof die ook voor het autorijbewijs wordt gevraagd vermeerderd met alle lengte- breedte- en hoogte maten voor lange voertuigen.

De werking van een tachograafschijf, rij- en rusttijden en voertuigeisen.

 • Techniek (3 lesdagen)

Werking van de dieselmotor, de verschillende motoronderdelen, het motor-smeersysteem, het koelsysteem, diesel brandstofsysteem en het elektrische systeem. Verder dien je kennis te hebben over koppeling en versnellingsbak, stuurinrichting, banden en wielen, vering en wielophanging. Je krijgt een aantal vragen over een dashboard van een vrachtwagen, instructieboek en boordgereedschap en preventief onderhoud.

 • Administratie Goederen vervoer (3 lesdagen)

Voorkomende vervoersvormen, Voertuigdocumenten, reisbescheiden, en vergunningen. Arbeidsvoorwaarden en arbeidstijden, Toepassing arbeidstijden in het wegvervoer, Arbeidstijden registratie, Arbowetgeving, wegenkaart, routeplanning en zonekaarten, handeling bij aanrijding en ongeval.Het instroomprofiel

VMBO+, waarbij de specifieke opleidings- achtergrond minder relevant is dan de persoonskenmerken en de houding. Hierbij zullen de volgende kwaliteiten aanwezig of ontwikkelbaar moeten zijn:

 • verantwoordelijkheidsgevoel
 • aanpassingsvermogen
 • flexibel


Voorwaarden:

 • Kandidaten moeten in het bezit zijn van een geldig en Nederlands rijbewijs B.
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal.
 • Bewijs van goed gedrag.
 • Een geneeskundige verklaring, ten behoeve van het vrachtwagenrijbewijs, incl. 2x eigen verklaring.


Resultaten

Maas groep BV heeft ruime ervaring met het aanbieden van bedrijfsopleidingen. De opleiding tot vrachtwagenchauffeur is in 2006 gestart. De resultaten tot nu toe zijn 100% uitplaatsing.

Overzicht start opleidingen:

Voor Vrachtwagenchauffeur C/CE kan de opleiding individueel gestart worden. De opleiding wordt per direct aangeboden.Nadere informatie / aanmelding

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u een E-mail sturen aan info@maasgroep.nl. Uw vraag wordt dan doorgegeven aan de vestiging bij u in de buurt.

Graag bieden wij u een kosteloos kennismakingsgesprek aan. Als u na het kennismakingsgesprek besluit verder te gaan, vindt een intake door het opleidingsinstituut plaats. Aan de hand hiervan ontvangt u een advies over deelname.

Ten slotte raden wij iedere cursist aan, om voor aanvang van de opleiding, bij minimaal twee transportbedrijven een gesprek te voeren over het werk van vrachtwagenchauffeur. Dit om vooraf een goed praktijkbeeld te krijgen.